Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Homeless / oktober 2016

homeless2-e1490458452741
img_2240-e1477247830565
wb-3-kopie-e1477247286233
wb-32-kopie-e1477247314843
wb-okt-3
wb-okt-9-e1490473093711
"In de ommuurde tuin, op de grens van Wageningen en Renkum speelt een indringend optreden.- Het publiek kijkt ademloos toe naar het aangrijpende levensverhaal van Ramez Kamel"
- De Gelderlander

Bij het maken van deze voorstelling realiseerde ik me opnieuw dat spraakverwarring in veel meer zit dan in woorden alleen. Het zit ook in cultuur, ervaring en achtergrond. Een voorstelling maken met een vluchteling uit Aleppo is een van de meest leerzame momenten geweest in mijn kennis over vluchtelingenproblematiek en integratie.

Ramez Kamel is acteur en regisseur. In Aleppo was hij bekend en hij speelde in diverse films. In het AZC in Nederland miste hij zijn vak. Via via kwam hij in aanraking met een toneelvereniging, en voor hij het wist was er een speelplek geregeld op het theaterfestival Woest en Bijster. Ik werd gevraagd de regie te doen. De regie van een filmscript dat Ramez zelf had geschreven naar aanleiding van wat hij meegemaakt had in Aleppo. Zijn oorlogsverhaal. Door google translate vertaalt van het Arabisch naar het Engels, in een niet te volgen opschrift. Hoe maak je daar theater van? Een proces om nooit meer te vergeten. 

 

Over de voorstelling

Kun je vanuit ons veilige land ooit begrijpen hoe het is om alles achter je te moeten laten? Om niet te weten hoe het met je geliefden gaat? Hoe het voelt als er altijd over je wordt gepraat, maar je zelf niet wordt gehoord?

In deze voorstelling krijgt de Syrische vluchteling Ramez Kamel – acteur en schrijver – letterlijk en figuurlijk een stem. Geïnspireerd door zijn eigen vluchtverhaal schreef hij Homeless: het verhaal van Laith, zijn vrouw Um, dochtertje Sham. En zijn boezemvriend Iyad… 

Samen met regisseur Céline Hoex maakte toneelvereniging WDT er een voorstelling van waarin Ramez zelf ook meespeelt.

Maar het verhaal van Ramez is onvoorstelbaar. Kun je de verschrikkingen in Aleppo wel naspelen? Hoe breng je dit dramatische verhaal op een waardige manier over? En hoe vind je toch aansluiting op het publiek in Nederland dat al decennialang in vrede leeft? Dit dilemma is verwerkt in de voorstelling. Soms wrang, soms hilarisch.

Opdrachtgever

Festival Woest en Bijster

Concept en regie

Céline Hoex

Script

Ramez Kamel

Nederlandse bewerking

Pierre Stukker

Spelers

Heleen Hendriks, Ine Wiebenga, Jip Siebenheller, Lambert van Gils, Marieke Griffioen, Merel Rot, Ramez Kamel