Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Don Assini / november 2019

191026-DonAssini (109)
191026-Don-Assini (55)
191026-DonAssini (89)
191026-DonAssini (111)
191026-DonAssini (77)
Don Assini. Een beeldende en muzikale route in Italiaanse sferen, maar met een Drents karakter. 

“Ik stond met Eef van Breen, trompettist en componist, in een kerkje in het centrum van Assen. De startlocatie van de voorstelling Don Assini. Ik vertelde hem over de scène die zich daar zou afspelen. Ik zag het voor me alsof ik een film ging monteren. Met vertraagde beelden, scenes die door elkaar heen zouden lopen en tijden die zich parallel konden afspelen. Een bruiloft aan de ene kant, de onderwereld aan de andere. Een deal die gesloten wordt dwars door het ja woord heen. En als climax, de bruidegom die opera begint te zingen, terwijl alleen zijn vader dat hoort. Eef associeerde daar briljant op door. Hij schreef een Wedding March die langzaam vervormde en uitmondde in operamuziek ondersteunt door het projectkoor, speciaal opgezet voor deze voorstelling. Dit was scene één. Een goed begin. 

Vanaf de kerk liepen we door de achterstraatjes van Assen, belandden we in een grimmige parkeergarage, om daarna op een rondvaartboot te stappen en af te sluiten in een oude loods. Met vijftien talentvolle jongeren, vijf waanzinnige muzikanten en Assen als decor, ontstond er een magische voorstelling waar ik nog steeds met trots aan terugdenk.”Over de voorstelling

Don Assini is een muzikale locatievoorstelling voor jong en oud vanaf 12 jaar, over het grimmige leven van maffiosi te midden van de Drentse hoofdstad. In deze bewerkte versie van The Godfather volgen we Matteo Assini, de zoon en logische opvolger van Don Assini. Matteo voelt echter niks voor de louche zaken van zijn vader en heeft zijn ambities in de opera liggen. En dat terwijl hij op het punt staat te gaan trouwen met Lucia, de dochter van de concurrent Lorenza Marino. Door het huwelijk hopen de families op minder gespannen voet te kunnen leven. Lorenza Marino heeft een miljoenen business ontdekt in Assen. De diensten van de familie Assini komen hierbij goed van pas. Maar in hoeverre is een deal tussen maffiosi ook echt een deal? Het vertrouwen in elkaar blijkt niet geheel waterdicht te zijn. Zelfs een huwelijk lijkt daar geen medicijn voor te zijn. De trouwdag tussen Matteo Assini en Lucia Marino, waar het publiek te gast is, verloopt dan ook geheel anders dan gepland. Don Assini is beeldend muziektheater met kunstvervalsing en an offer you can’t refuse.

Opdrachtgever

Garage TDI

Regie

Céline Hoex en Zen Roorda

Tekst

Zen Roorda

Compositie:

Eef van Breen

Operazanger (tenor)

Maurice Rommers

Spel:

Spelers Brandstof TDI Vooropleiding Theater

Muziek

Ibelisse Guardia Ferragutti (voice, keys, bass), Marielle groven (viool), Salvoandrea Lucifora (sousaphone, tuba, trombone), Frank Rosaly (drumset, marching band drum), Roel Goedhart (gitaar)

Vormgeving

Louwe Noordhoff

Lichtontwerp

Rinnert Veldman

Productie

Rick Ploeg, Marvin van der Sluijs, Jeroen van den Hoorn, Rick Naaijer

Fotografie

Hesterliena Wolthuis