Close
Type at least 1 character to search
Back to top

De klok en het meisje / juni 2018

DE KLOK EN HET MEISJE – THOMASKERK KATLIJK – MUSEUM BELVEDERE – LANDHUIS – JANTINA TALSMA-16
Smits_20180602_DSC_7383
Smits_20180602_DSC_7410
Smits_20180602_DSC_7357
Smits_20180602_DSC_7363
Smits_20180602_DSC_7326
Smits_20180602_DSC_7311
Smits_20180602_DSC_7262
Smits_20180602_DSC_7291
Smits_20180602_DSC_7299
"Als in een droom lopen verhalen van nu en uit de bezettingstijd onlogisch door elkaar heen in De klok en het meisje. in Katlijk" 
★★★★ - Leeuwarder Courant
"De allermooiste scène zit aan het eind. Als een laatste zucht van de trompet wegsterft in de stilte en de geesten uit het verleden oplossen in het vrije veld."
- SA24

 

In deze voorstelling zijn locatie, geschiedenis en fantasie op een spannende manier bij elkaar gekomen. We zijn uitgegaan van het waargebeurde verhaal van een vrouw die haar man verloor in de oorlog, Zij verhuisde, en keerde nooit meer terug naar haar Friese geboortedorp Katlijk. Voor deze voorstelling zijn we gaan fantaseren wat er gebeurd zou zijn wanneer de vrouw toch was teruggekeerd, om nog één keer het graf van haar man te bezoeken. 

In een muzikale en fantasierijke tocht ontmoet ze figuren uit haar verleden die haar meenemen op een reis van herbeleving en van verwerking. Op die manier kijkt ze, geïnspireerd op het prachtige gedicht Reiner Maria Rilke, de draak in de bek om daarna haar man in liefde los te kunnen laten.

 

Wellicht zijn alle draken in ons leven
Uiteindelijk prinsessen
Die er in angst en beven slechts naar haken
Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel niets anders dan iets
Wat onze liefde nodig heeft.

 

Over de voorstelling

een voorstelling gemaakt in samenwerking met Leeuwarden culturele hoofdstad, voor het programma Under de Toer. 

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? ‘De klok en het meisje’ is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

KASKO (voorheen Kameroperahuis) brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden de voorstelling ‘De klok en het meisje’. De voorstelling ‘De klok en het meisje’ vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. 

Opdrachtgever

KASKO (voorheen Kameroperahuis) en Oranjewoud Festival,

Regie

Céline Hoex

Scenograaf

Vera Selhorst

Schrijver

Wessel de Vries

Compositite

Stan Verbekt

Sopraan

Eline Selie

Spel

Leerlingen Bornego College, Toneelvereniging De Twa Doarpen

Trompet:

Luc Hudepohl

Muziek

Studenten ArtEZ, conservatorium Zwolle

Productie

Annely Noeverman

Fotografie

Jantine Talsma